pixel
Безплатно събитие ТАЙ ЧИ ЗА ВСИЧКИ 🙂
София, 10 юни 2018, 9:30 – 13:30
ул. Метличина поляна 14, Спортна зала Триадица, вх.2 (от ул.Рикардо Вакарини)
Според китайците, съществува универсална енергия – Чи, която представлява жизнената енергия на Вселената. Тя е навсякъде около нас, както и вътре в нас и поддържа всичките ни жизнени функции. Това, на което ни учи изкуството Тай Чи Чуан е как да открием своята енергия Чи, как да я развием и да я направим по-силна. Осъзнаването на собствената Чи събужда усещането, че сме част от природата, а не сме отделени от нея. Китайците вярват, че ако Чи се движи безпрепятствено в тялото, това ще доведе до цялостно благополучие и ще ни дари със здраве и дълголетие. Блокирането на потока на Чи, от друга страна, предизвиква застой и болести.
Практикуването е еднакво подходящо за укрепване на здравето и лечение, за удължаване на живота, за придобиване на бойна сила и самоотбрана, за спорт, за подобряване на умствените способности и усъвършенстване на енергията, за хармонично духовно и физическо развитие.
Тай Чи Чуан често е наричан „медитация в движение“, тъй като освен натрупването на огромна сила, развива концентрация, яснота и острота на ума. В Тай Чи човек се замисля над позите, като насоките, които получава се превръщат в медитация, която именно успокоява ума и дава още по-голяма полза от практиката. Конкретните ползи от практикуването на Тай Чи Чуан за тялото и духа са многобройни. Благодарение на практиката се подобряват стойката и равновесието; кръвното налягане се нормализира; дишането става по-равномерно и дълбоко; умът се успокоява; повишава се устойчивостта на стрес и самоконтрола.
Тай Чи Чуан е подходящ за всякакви хора. Упражненията в Тай Чи са изключително приятни за сетивата и тялото. В края на практиката ще сте по-бодри, заредени със сила и настроение, а не изморени както след тежка тренировка! Използват се лесни движения на цялото тяло, като дадена поза се трансформира в следващата в непрекъснат поток. Движенията са красиви и плавни, изпълняват се като в сън и приличат на изящен танц. Тежестта на тялото се пренася последователно от единия крак на другия, а центърът на равновесието е винаги в корема. С времето и практикуването на Тай Чи човек установява, че горната част на тялото зависи от стабилността и позицията на кръста при движенията. Всъщност торса не се движи, а се насочва от инерцията идваща от долната част на тялото; от завъртането, което се получава при преместването на краката. Ръцете и торса просто ги следват. Съчетаването от дълбоко диафрагмено дишане и бавни продължителни ритмични движения създава изключително мощно енергийно поле около тялото и силно концентриран поток от енергия вътре в него. Формата която ще практикуваме е кратка и лесна, изпълнява се във всички посоки, надясно и огледално наляво, като завършва на същото място, където започва. Заедно с леката и приятна физическа дейност, се активират последователно лявата и дясната половина на мозъка и по този начин практиката действа и като превенция срещу възрастови деменции и др.в по-напреднала възраст. Може да я усвоите за сравнително кратко време и да я ползвате винаги и навсякъде. Няма ограничения за възраст или телесна конструкция. Всички са добре дошли. Заповядайте, очакваме ви 🙂
Руми Буджева е ДАО инструктор на Мантак Чия по системата на Универсално Лечебно Тао. Повече за нея може да научите тук:
https://taobg.eu/румяна-буджева/
Обучението ще се проведе в София, ул. Метличина поляна 14 Спортна зала Триадица, вх.2 (от ул.Рикардо Вакарини).
Участието в семинара е безплатно. Записванията се извършват до 05 юни 2018 г. на е-мейл: universaltaobg@gmail.com
За допълнителна информация: www.taobg.eu