pixel

Дао Ин

Тао Ин е техника, която се явява китайският еквивалент на Хата Йога. Тао Ин е на повече от 2500 години. То възниква за да подобри здравето и да лекува някои болести с помощта на съчетаване на регулираното, контролирано дишане и физическите упражнения. То е забавно и лесно за усвояване.

През 1973 г. в една владетелска гробница в провинция Хънан е открит копринен свитък, датиран от 168 г. пр. Хр. В свитъка са нарисувани 44 фигури на мъже и жени изпълняващи различни Тао Ин упражнения. Те се появяват в таоисткия канон, който съдържа хиляди страници събрани мисли, думи и практики на таоистите предавани от хиляди години.

Тао Ин е прекрасна система за долната част на гърба, краката, врата и раменете. Характерни са упражненията за поясните мускули и ползотворният ефект върху надбъбречните жлези и най-вече върху точката наречена “Минг-Менг”, или “Вратата на живота”, разположена на гръбначния стълб срещу пъпа, където се съхранява пренаталната енергия. За Таоистите от изключителна важност е и гъвкавостта на сухожилията.

С напредването на възрастта сухожилията, които свързват мускулите с костите започват да се стягат и свиват. Стягането и свиването на сухожилията е това, което обикновено се изживява като остаряване. Ако сухожилията се поддържат гъвкави и пълни с Чи, ще сме достатъчно гъвкави и на стари години.