pixel

Осемте Броката

Твърди се, че преди около 8 века в Китай, Маршал Ю Фей създал осем упражнения за да поддържа гъвкавостта и здравето на своите войници. Упражненията били сравнени с нежна коприна или брокат и станали известни като Бадуандзин, което се превежда като „Осем къса коприна“ или „Осем броката.“

Днес в Китай съществуват много варианти на Осемте Броката. Много от практикуващите намират Осемте Броката за напълно достатъчни и не изпълняват други упражнения.

1. Първият къс брокат наподобява чи-гун на звука на белите дробове. “Подпирането на небето” с преплетени пръсти помага за увеличаване на капацитета на белите дробове, за освобождаване на умората, за подобряване на баланса и за укрепване на мускулите и костите на гърба и кръста. Оказва и общ мобилизиращ ефект върху мускулите и вътрешните органи на цялото тяло. Пълното име на това упражнение на китайски е “Подпирането на небето с преплетени пръсти регулира всички вътрешни органи”. Изпъването на крайниците и трупа наподобяват протягането и прозяването. Така се задейства потокът на Чи.

2. “Опъване на лъка на двете страни” помага за укрепване на мускулите на врата, гърдите, раменете и ръцете, както и на краката. Освен това стимулира дишането и циркулацията на кръвта, въздейства върху сухожилията на ръцете и подходящо срещу артрит.

3. “Избутване на небето и земята” за регулиране на далака и стомаха. Енергичното противоположно движение на ръцете в този трети брокат, опъва и стимулира вътрешните органи и мускули едновременно и особено черния дроб, жлъчния мехур, далака и стомаха. Това упражнение подобрява храносмилателната функция и в китайската литература се редовното му упражняване се препоръчва за предотвратяване и лекуване на заболявания на стомашно-чревния тракт.

4. “Завъртане на главата и поглеждане назад над рамото” помага за засилването на мускулите около очните кухини и увеличава подвижността на очите. Укрепва вратните мускули и предпазва от заболявания и увреждания на шийните прешлени във врата. Стимулира кръвообращението в главата и мозъка и подобрява равновесната функция, като в същото време премахва умората, замаяността и разстройства на централната нервна система. Силно се препоръчва на хора, които страдат от високо кръвно налягане и атеросклероза.

5. “Мах с главата и бутовете” помага за “изгасването на огъня в сърцето”, традиционен китайски медицински термин, който означава преодоляване на напрежението в нервната система, предизвикано от стрес и физическо усилие и напрежение, което не се отстранява с почивка.

6. “Наклон до пода, за усилване на бъбреците” В това упражнение мускулите на кръста и гърба се изпъват и свиват, помагайки за предотвратяването и отстраняването на напрежението и преумората. Освен това помага за подобряване функционирането на бъбреците и на надбъбречните жлези.

7. “Стискане на юмруци и удари в страни за увеличаване на силата” помага за концентрация на очите и ума, засилва кръвообращението, стимулира ириса, мозъчната кора и автономната нервна система. Продължителната практика на това упражнение развива мускулите и увеличава телесната сила и издръжливост.

8. “Вдигане и спускане на петите за разтърсване на тялото и за лекуване на всички болести” Този последен брокат създава една вибрация в цялото тяло, която е като съвършен последен щтрих за цялата серия на Бадуандзин.