pixel

Сливане на 5-те елемента

Fusion I, II и III (Сливане на 5-те елемента) е следващата стъпка във вътрешната алхимия и представлява удивителен набор от формули за обучение на съзнанието, които не се срещат никъде другаде. Обединяваме петте духа (Шън) на вътрешните органи, които започват да работят като екип и в хармония и се учим да разпознаваме мъдростта на нашата емоционална интелигентност.

Сливането на Петте елемента и очистването на органите формират втория етап на таоистката вътрешна алхимия. На този етап на медитация, практикуващият се научава как органите (черен дроб, сърце, далак, бял дроб, бъбреци) влияят един на друг според свързаните с тях елементи (дърво, огън, метал, вода) и емоции. В практиката на синтез енергиите на петте елемента и съответните емоции се съчетават, за да формират хармонично и балансирано цяло.

В първия етап на синтеза се научава как отрицателните емоции на тревога, скръб, жестокост, гняв и страх могат да бъдат превърнати в чиста енергия. Това се прави чрез намиране на източник на отрицателни емоции в петте основни органа. След като излишната емоционална енергия е извлечена от органите, организмът може да се върне в състояние на енергично и емоционално равновесие. Чистата енергия, освободена от отрицателните емоции, се кондензира в светеща перла и се концентрира. Тази перла играе решаваща роля в развитието и подхранването на душевното или енергийното тяло, което се подхранва изключително от чистата енергия на петте органа.

Във втория етап на сливането практикуващият научава как да остави чистата енергия на петте органа в орбитата на тялото, веднага щом бъдат освободени от отрицателните емоции. След като органите бъдат почистени, положителните чувства на доброта, нежност, уважение, равновесие, справедливост и състрадание се очертават като естествен израз на вътрешното равновесие.

Енергията на положителните емоции се използва за отваряне на трите канала, протичащи от перинеума до върха, които се наричат ​​възходящи канали. Освен това практикуващият отваря коридора, обграждащ деветте големи енергийни центъра на тялото.

На третия етап на сливането практикуващият завършва пречистването на меридианната система в тялото чрез отваряне на положителните и отрицателните канали в ръцете и краката. Откриването на белодробната циркулация, по възходящия канал, хоризонталните канали и положителните и отрицателните канали в ръцете и краката прави тялото напълно пропусклива за потока на жизнената енергия. Безпрепятственият поток от енергия формира основата за перфектно физическо и психическо здраве.

Методът на синтез е едно от най-големите постижения на даостките майстори, тъй като той поставя хората в състояние да се отърват тялото си от негативните емоции и да се даде възможност на организма да блесне в чистата светлина на положителните емоци и баланс.