Практики за всеки сезон

Редовните занимания с практиките на сезонния Чи гун е най-естествения и деликатен начин да подкрепим функциите на органите си. Комплексите не са сложни или дълги, точно за да бъдат правени с минимални усилия. Китайският традиционен календар се води по циклите на слънцето и луната, и малко се различава от общоприетия. Може да правите всички упражнения през цялата година, но въздействието е по-силно в посоченото време. Ето защо даваме периодите за работа с всеки орган:

  • През пролетта (от втората седмица на февруари до средата на април) работим с черния дроб, за да подпомогнем обновяването на целия организъм.
  • През лятото (почти от началото на май до третата седмица на юли включително) се грижим за сърцето – да осигурим спокойната му работа.
  • През есента ( от втората седмица на август до третата седмица на октомври включително ) подсилваме защитните си сили чрез практики за белия дроб.
  • През зимата ( от втората седмица на ноември до средата на януари ) се грижим да съхраняваме жизнената си енергия, като помагаме на бъбреците.

Между главните сезони, за да има плавен преход, винаги се грижим за далака, панкреаса и стомаха. Това правим това четири пъти в годината:

  • Oт средата на април до първата седмица на май включително (късна пролет)
  • Oт четвъртата седмица на юли до първата седмица на август включително (късно лято)
  • Oт четвъртата седмица на октомври до първата седмица на ноември включително (късна есен)
  • Oт средата на януари до втората седмица на февруари включително (късна зима)

Инструктор

Румяна Буджева е доктор по социология, занимава се с научна работа към Българската Академия на науките. Още от обучението си в университета се интересува от въпросите свързани с религията, духовността, различните системи за самоусъвършенстване и езотеричните учения по света (каквато е и темата на дипломната ѝ работа). В процеса на изследване на духовните традиции по света и търсене на „своята“ истина, през 90-те години се фокусира върху практикуването по различни системи за физическо, енергийно и духовно развитие (Чи Гун, Тансегрити, Йога). От 2009 г. до момента посещава школи за традиционни китайски бойни изкуства, където практикува приоритетно вътрешни стилове като: Си Ни Цюан, Ба Гуа Джан, Тай Чи. Вдъхновена от книгите на Мантак Чия преди повече от 10 години, първоначално практикува самостоятелно. През 2015 г. открива Универсално Лечебно Дао и започва редовни занимания с техниките на Нефритеното яйце и Даоски практики за жени. От 2017 г. е асоцииран инструктор в системата на Универсалното Лечебно Дао.