pixel

Практическа лекция: Мъдростта на ДАО в Модерната Психология

Старши-инструктор Андрю Фретуел
Дата: 20 октомври 2017г
Време: 19:00-21:00 ч.

Място: гр.София, Парк-хотел Москва, ул. Незабравка №25, близо до Метростанция Жулио Кюри.
За записване: universaltaobg@gmail.com, тел:0899877900.

Такса участие: 20 лв.

Много хора смятат, че парите и славата могат да направят щастлив всеки. Но реалността ни показва нещо различно. Неотдавна бяхме шокирани във връзка със самоубийства на известни и успешни музиканти като Крис Корнел (Soundgarden & Audioslave) и Честър Бенингтън (Linkin Park). Всеки ден в България двама души извършват самоубийство, а осем други правят опит за такова. Над 1 милион души у нас страдат от някакъв вид депресия. Този модел показва нарастване и в световен мащаб. Последният доклад на Световната Здравна Организация за самоубийствата в света, отчита една смърт на всеки 47 секунди вследствие на самоубийство, което означава 1 милион души по целия свят. Този брой се очаква да нарасне до 1 смърт на всеки 20 секунди до 2020 г, а това е само след около 2 години.

Скоро стана известно и емоционалното видео на ирландската певица Шиниъд О’Конър, която също признава, че често я спохождат мисли за самоубийство.

Докато мислите за самоубийство са една крайност и не всеки от нас тук в България има сериозна депресия, при повечето човешки същества може да се забележи една разпокъсаност на чувствата, намеренията и вътрешните мотиви, предизвикана от многото различни гласове и програми вътре в нас. Като че ли личностното разделение е неизменна част от това да бъдем човешки същества. Намеренията на някои от тези гласове в нас са твърде оптимистични, докато други могат да не бъдат толкова позитивни и дори да ни отдалечат от нашите мечти. Колко от нас сме си поставяли в края на годината различни цели, заредени със силно позитивно намерение, само за да се откажем няколко дни по-късно, защото както изглежда сме загубили връзка с оптимистичния глас вътре във нас. Колко от нас сме имали преживяване, в което като че ли най-накрая сме решили жизнено важен проблем, но на следващата сутрин всички следи от това преживяване са били изтласкани на заден план и ние се намираме в същото състояние в което сме били и преди това.

Разбира се има много методи както от психологията така и от други системи, които адресират тези проблеми. Даоската психология е уникална в това, че не преценява от гледна точка на добро и лошо тези така наречени позитивни и негативни мотиви и намерения, а по-скоро се интересува от хармонизирането и интегрирането на тези противоречиви нужди в едно функционално цяло, заедно с култивирането на едно по-дълбоко ниво на себеосъзнаване свързано с всепороникващата любов. В термините на Даоската психология това се нарича израстване и интегриране на нашето енергийно или Чи тяло. За разлика от много други духовни системи Даоският възглед за култивиране не подлага на преценки нашето его или т.нар. низш аз, който често наричаме личност. За един Даоист личността е най-външният слой на истинския аз.

Почти всички самоубийства са свързани с личността, която изпитва дълбока болка и чувство за липса на смисъл в живота поради това че е отделена от своя източник, душата. Ето защо Даоските методи за култивация са предназначени за отваряне на каналите за комуникация с изстинския аз

Даоската философия се базира на теорията на петте елемента или 5-те съзнания, които са основна и неотменна част от човешкото същество. Това, което ние наричаме личност, всъщност представлява кумулативното проявление на взаимодействието между тези пет съзнания във всеки един момент. Именно тези съзнания са отговорни за различни страни на нашето емоционално проявление и обитават енергийно петте оновни плътни органа а иммено, сърце, далак, бели дробове, бъбреци и черен дроб. Всички нормални или патологични психологически прояви се коренят в специфични енергийни модели свързани с един или няколко от тези пет съзнания, които ако не бъдат разрушени ще продължават да предизвикват едни и същи емоционални реакции, независимо на колко психоаналитични или други терапии е присъствал човек. Притежавайки подробна карта на това кой е отговорен за нашите психични състояния и процеси, къде се концентрират специфичните енергийни модели и как си взаимодействат, даоизмът предлага много ефективни техники, които практикувани редовно водят до драматично подобряване на емоционалното и психическо състояние на човека и предлагат възможност за дълбоко интегриране на неговата биологична, психологическа и духовна страна.

Пътуването към емоционалния баланс е един безкраен процес, част от матрицата на социалния живот на човешките същества. Непрекъснато сме заобиколени от хора, които съзнателно или не, постоянно изхвърлят емоционалния си отпадък. Обществото е проводник на виртуално море от емоционално замърсяване навсякъде около нас. Телевизия, филми, списания, видео игри са изпълнени с насилие и низки страсти, които ни влияят на най-дъбоко ниво. Ето защо, освен да сме селективни към подобни внушения, е добре да имаме на разположение подходящите средства за ежедневно изчистване на този емоционален отпадък и връщане към баланса и хармонията дълбоко присъщи на човешките същества.

Без да се противопоставя на западната психология, теорията за петте съзнания разкрива много ясно енергийната същност на емоционалните проблеми и може да послужи като добра основа за набиращата все по-голяма популярност „Енергийна психология“, опитваща се да интегрира психотерапията с източните практики.

Не е нужно да чакаме да станем част от статистиката, свързана със психичните травми и едва тогава да търсим помощ. Даоските практики са ясни, лесни и достъпни за всеки. Подредени последователно в Системата на Универсалното Лечебно Тао, те предоставят нужните знания и умения за успешно развитие на личности с устойчиво физическо и ментално здраве.

На www.taobg.eu може да намерите допълнителна информация за предстоящите семинари на Универсално Лечебно Тао България.

21-22 октомври 2017 (10:00 – 18:00 ч.)
„Сливане на 5-те Елемента: Емоционален Детокс“, с Андрю Фретуел
, Старши UHT инструктор (Англия)

Такса участие в семинара – 145 Евро по банков път до 18 октомври 2017.
От 19 октомври, заплащане на място с 20 % надценка.

УниКредит Булбанк АД
“УНИВЕРСАЛНО ТАО – БГ” EООД
IBAN: BG78UNCR70001520235822
BIC: UNCRBGSF

За допълнителна информация: 0899877900, universaltaobg@gmail.com
Занятието започва в 19:00, вратите ще бъдат затворени в 18:50.
Хората, които закъснеят, няма да могат да влязат в залата.
Моля бъдете в залата не по-късно от 18:30, за да имате време да се регистрирате, настаните и изберете вашето място.