pixel

Въведение

Живеем в обстановка на постоянен, глобален стрес. И вече всеки знае, че такъв стрес не води до нищо добро. Той постоянно унищожава жизнените ни сили, здравето ни. За съжаление, не можем просто да променим света, обаче можем да променяме себе си – да ставаме по-здрави, по-спокойни, по-концентрирани, с много по-добра памет и самочувствие, за да сме самите ние източници на спокойствие. Има различни начини да работим върху това, но сега ще се спра на източните практики, които използвам от години – познатата на всички йога и все още непознатият за доста хора цигун. Те дават отлични резултати, имат общи основни неща, но и своите различия.

Нека направим кратка съпоставка между двете забележителни системи.

Произход:

 • Цигун – Това наименование се е възприело в средата на миналия век. В родината му – Китай – той се практикува под различни форми и имена повече от 7 000 години. Цигун винаги е бил част от китайската традиционна медицина. Но тайните знания на Китай дълго време оставаха недостъпни за света. Най-кратко можем да го преведем и обясним с думите „работа с енергията“. Възникването на цигун е повлияно от даосизма. Даосите са се опитвали с помощта на цигун да разберат тайната за пораждането на живота. Те са разглеждали системата от дихателни и двигателни упражнения като част от своята представа света, за физиологията на човека, връзката му с природата и Универсума. Майстор Мантак Чия обособява отделна система от цигун упражнения като ги насочва към вътрешната алхимия и можем да кажем, че неговата система е наследник на даоския цигун.

 • Йога – има различни смислови преводи, за краткост ще кажем – „съюз, хармония“. В Индия първите изображения на хора, възможно практикуващи форма на древна йога са на възраст 3300 г. пр. Христа. Извън Индия, йога най-вече се асоциира с хатха –йога и нейните асани – физическите упражнения.

Разпространение:

 • Цигун – Започва да се разпознава на запад през последните 2 десетилетия на 20 век.
 • Йога – Разпространява на запад от началото на миналия век и добива популярност през 60-те години, благодарение на това, че Индия е била част от империята „в която слънцето никога не залязва“.

Идеология:

 • Цигун – Това е начин на живот чрез цялостна система за поддържане и развитие на човешкия индивид и връзката му с Универсума.
  Не е религия.
 • Йога – Това е начин на живот чрез цялостна система за поддържане и развитие на човешкия индивид и връзката му с Универсума.
  Не е религия, но тъй като йога е свързана тясно с индуизма и будизма се наблюдават някой елементи в зависимост от йога школата.

Упражнения:

Цигун – Работи с жизнената сила, като всички упражнения са насочени към натрупването и съхранението й в тялото, за здраве и за последващите й трансформации. Упражненията представляват плавни, съгласувани движения на тялото, свързани с дишането и концентрацията на ума върху движението. Наричаме го медитация в движение. Възможно е да се правят само отделни движения(форми). Форми могат да се правят по всяко време на годината както навън, така и в помещение/ в дома, не изисква много площ и никакви специални приспособления и облекло.

 


Йога
– Не се работи пряко с жизнената сила, като упражненията са за добро здраве, подобряване функциите на организма. Упражненията(асани) представляват статични позиции, понякога са с много силово въздействие или доста сложни за изпълнение. Работи се с дишането и обикновено в края на практиката се прави релаксация на ума и тялото. Възможно е да се правят само отделни движения(асани). Асани се правят в специализирани помещения или в дома. За занятия навън трябва да е достатъчно топло. Изисква определен тип облекло, постелка или други приспособления.

Въздействие върху здравето и енергията:

 • Цигун – Възстановява недостига на жизнена сила и балансира енергиите Ин и Ян. Освен за общо укрепване, помага при лечение на редица заболявания и при възстановяване от травми.
 • Йога – Инска практика и води до по-голямо натрупване на ин енергия. Спомага за поддържане на добро физическо и психическо здраве, но не се препоръча за вече болни хора.

Противопоказния:

 • Цигун – Не се прави при сериозни психически отклонения или при остри възпалителни процеси. Никога не се прави на пълен корем.
 • Йога – Не се препоръча за вече болни хора. Редица заболявания могат да получат усложнение от занятията. Не се прави при депресия, психически отклонения, при остри възпалителни процеси. Никога не се прави на пълен корем.

Особености и последователност при упражненията:

 • Цигун – За цигун е по-характерно упражненията да са организирани в комплекси от упражнения в определена фиксирана последователност, осигуряващи правилно движение на енергията и въздействие върху биологически активните точки. Има комплекси за общо въздействие и комплекси при различни заболявания. Има също така и комплекси от така наречения боен цигун, предназначени за екстремно усилване на физическите и психически качества. Последователното изпълнение на упражненията в даден комплекс осигурява необходимото движение на ци по каналите и повишава оздравителния ефект многократно. Привържениците на цигун твърдят, че един комплекс от 15 минути на ден е гаранция за здраве и дълъг живот. Моите лични наблюдения са, че когато практикува цигун, човек започва по различен начин да вижда света. Защото на практика разбира, че всичко е енергия, сам се сдобива с енергия, започва да успява в много повече свои начинания и най-важното, развива в себе си състояние на вътрешна усмивка.
 • Йога – В занятията всеки инструктор може да направи своя поредност от упражнения. Няма твърдо изискване за последователност. Занятията предполагат общо въздействие върху организма. Няма разработени комплекси за работа при различни диагностцирани заболявания.

Въздействие и ефекти:

 • Цигун – Достатъчно е правилното изпълнението на един комплекс от 15 минути дневно за въздействие и повишаване нивата на енергия. Стандартно занятието включва няколко комплекса и продължава около 1 час. Редовното правилно практикуване възстановява и запазва здравето и младостта, повишава нивата на енергия, балансира емоционално и дава много добро ментално състояние
 • Йога – Въздействието от упражненията се усеща след различно време при различните хора. Няма балансирано покачване на енергиите. Стандартно се работи 1 час или повече. Редовното правилно практикуване успокоява и релаксира. Не води пряко и достатъчно осезаемо до повишаване нивата на енергия и активност.

Прилики:

          Цигун и Йога учат, че човешкият ум, дух и физическа обвивка са единна система, която трябва да се намира в състояние на пълна хармония. В най-общия си вид и Цигун и Йога са съвкупности от различни духовни, психически и физически практики. И двете системи използват гимнастически и дихателни упражнения, които са насочени за оздравяване на човешкия организъм.

Разлики:

 • Цигун – Има два вида:
  • Боен(твърд) цигун – В Китай, той е бил неразделна част от уменията на воина

  • Мек цигун – Въз основа на него лекарите от древността са разработвали методи за лечение. Този лечебен подход и научното обосноваване на въздействието му получиха много силно развитие в съвременен Китай и дадоха тласък за разпространението на системата по света. Това, което виждаме да се практикува масово са Оздравителният и Лечебният цигун.

 • Йога – Масово разпространената йога, е насочена основно към общо укрепване на организма при вече здрави хора. Тя се смята за мирна практика и не е възможно да се използва за защитни или бойни изкуства.

Школи и учители:

 • Цигун – В България все още няма школа за обучение на инструктори. Цигун инструкторите винаги трябва да са част от линия за предаване на знанията. Не е възможно да бъдеш инструктор по цигун само показвайки някакви движения, без да знаеш реално как се работи с енергията, без да разбираш от физиология, без достатъчно знания по китайска традиционна медицина.
 • Йога – Над 30 години съществува българската федерация по йога, има много школи и течения. Разбира се, не всички инструктори са с гарантирано високо ниво на знания, но вече можем да говорим за традиция и организация. Желателно е, но рядко има строго изискване към линията за предаване на знанията. Не се работи с енергията. Ако в някоя школа се работи с енергия, то се прави с цел сливане с Универсума. Квалифицираните инструктори за тези практики са много малко.

Обобщение:

Няколко са причините Цигун да става все по-търсен. Хората на практика се убеждават, колко благотворно влияе на здравето. Практиките не изискват нито специално място, нито специално облекло. Занятията не зависят от мястото – правят се навън сред природата, на улицата или в помещение. Може да се правят по всяко време на деня, с различна цел – активиране или успокояване ( но не се правят на пълен корем) . Повечето от движенията са лесни за усвояване и нямат противопоказания, защото дори и при вече съществуващи заболявания има съответните упражнения. Не се прилагат при психически отклонения или при остри възпалителни процеси.

За да сравним Йога и Цигун като двигателни практики, чрез понятията Ин и Ян в контекста на пасивност – активност, можем да кажем, че йога е най-инската практика, бойните спортове са най-янските, цигун е балансът между ин и ян. Автентичната йога е инска по природа и се е практикувала от здрави мъже. Сега тя се практикува основно от жени, защото действително помага за сваляне нивото на стрес. Но в съвременния свят липсата на ян енергия се усеща все по-силно и това е довело до възникването на различни нови динамични гимнастики, които включват в името си йога, обаче реално се отдалечават от същността на тази духовна оздравителна система.

В йога различните асани задържат тялото в определени позиции, разтягат се връзки и сухожилия, оказва се статично въздействие върху мускулите и благотворно влияние на психиката. Понякога натоварването върху мускулите и ставите е много голямо.

При цигун особено значение има жизнената енергия – силата ЦИ ( ЧИ, КИ). Това е енергията, която присъства в човешкото тяло от самото му раждане и съществува в безкрайни количества в пространството. Ци дава живот на човека и затова всички упражнения в цигун са насочени за нейното привличане. Дишането, физическите, духовните занятия плюс концентрация на вниманието са основите на различните форми цигун. В Цигун има непрекъснато движение. То е бавно, плавно, синхронизирано, съчетава се с дишането. Движенията са разработени да възстановят и да запазват вътрешното равновесие. Те помагат на човек да натрупа жизнена енергия, не да я изразходва. В цигун и в китайската медицина се разглеждат редица външни отрицателни въздействия, като за дразнители се приемат гневът, страхът и други отрицателни, както и твърде силните положителни емоции. Те се смятат за източник на дисбаланс в организма и причинители на заболявания.

Прието е, че занятията по йога и по цигун продължават около 50-60 минути, но практиките позволяват индивидуално по време и сложност изпълнение.

И от двете учения и практики зависи, кога ще има ефект, дали изобщо няма да има, или още по-лошо, дали практикуващият няма да получи влошаване на състоянието или травма. Трябва да се подхожда с внимание към избор на учител. Външният вид и поведение на инструктора са първите неща, които се виждат – здраво, хармонично развито тяло, балансирана психика и доброжелателно поведение. Следващото, което вече се проверява, е – от кого самият инструктор е получил знанията си – учител, школа, спортно заведение. Инструкторът трябва по време на практиката ясно да обяснява какво да прави практикуващият и да отговаря адекватно на въпросите, които му задават.

В България Йога се практикува над 30 години и съществува федерацията по йога.

С цигун ситуацията е различна. За сега няма школа по цигун в България. Малцината инструктори у нас са получили знанията си от учители като Майстор Чиа или преподаватели от Китай или Русия. Повечето от учителите са живи и всички са известни, може да се провери линията за предаване на знания. Инструкторът по цигун трябва да е преминал обучение, да е положил изпит и най-вече да работи с енергията. Има хора, които се представят за инструктори по цигун, но се опират на факта, че хората все още не могат сами да направят преценка кой човек работи с енергията и кой не. Всъщност, това умение е въпрос на техника и обучение и няма никаква мистика в него. За съжаление, има такива само назначили се „цигунисти“, които от години волно или неволно злоупотребяват с доверието на хората. Ако ходите месеци наред при такъв „учител“ и нищо не сте научили и усетили, ще разберете в крайна сметка, че сте загубили времето и парите си. Единствената утеха е, че с цигун трудно могат да ви причинят друга вреда, освен ако не се опитват „духовно да ви просветляват“.

Да обобщя за финал. И Цигун и Йога са отлични помощници за сваляне на напрежението, преодоляване на стреса и превръщането Ви в цялостна, успешна личност, независимо от външните обстоятелства. Помагат за запазване на доброто здраве и самочувствие. Ако сте здрав и млад човек – няма значение към коя от двете системи ще се насочите, стига да сте при качествен инструктор. Ако решите, че имате нужда от повече енергия, ако вече имате някакво заболяване или сте в по-напреднала възраст, определено цигун е по-ефективният избор.