pixel

Чудили ли сте се защо често пъти имате проблеми със съня, без видима причина? Или защо от години страдате от болки в стомаха, лошо храносмилане или отделяне, въпреки, че „вземате мерки“ и пиете лекарства?

В традиционната китайска медицина още от дълбока древност е установено, че здравето и функциите на организма са в синхрон не само с четирите сезона и лунните фази, но имат и пряка връзка с всеки час от денонощието. Фазите на върхова активност и пасивност са известни като 24 часовия, Циркаден, ритъм на активност на енергийните меридиани (популярен днес като биоритми).

Чрез продължителни наблюдения и практика, древните даоси са установили, че болките в тялото могат да се диагностицират и лекуват именно според този 24 часов цикъл. Счита се, че той ни помага да знаем кога е най-подходящо да сме физически активни, кога да работим и кога да почиваме; кога да ядем, кога да правим секс.

ПРИНЦИПИ, ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

Когато даден орган е в енергийния си връх, всичките му функции са ускорени. В същото време, онзи в противоположната страна на биологичния часовник (12 часа разлика) е в най-ниската си фаза и се нуждае от почивка за да се регенерира и изчисти. Например, от практиката е известно, че астматиците имат пристъпи особено между 3 ч. и 5 ч. сутрин, когато белите дробове са в активна фаза. По същото време са и пристъпите на тревожни мисли, безсъние и депресия, тъй като тези емоции са свързани с органа бял дроб. Чернодробните колики пък често безпокоят около 1 ч. в полунощ, тъй като съответстват на повишена активност на жлъчния мехур.

На всеки два часа жизнената сила тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан се получи „запушване“, може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Първото нещо, което трябва да направим е да възстановим енергийния баланс на този орган. Това може да се постигне чрез различни методи от източната медицина – акупунктура, акупресура, ароматерапия, билки, масажи… Чигун е един от най-полезните и ефективни методи, доказал се през хилядолетията. Чрез приятните и зареждащи упражнения на чигун можем да балансираме енергията в организма и в отделните органи, да повишим виталността и качеството си на живот.

КАК ДА РАЗБИРАМЕ И ИЗПОЛЗВАМЕ КИТАЙСКИЯ БИОЛОГИЧЕН ЧАСОВНИК?

Ето някои насоки за това кой орган кога е активен, какво означава това за организма ни и как да постигнем баланс здраве и дълголетие.

 • 01:00 – 03:00 ч. (сутринта): Активен е черният дроб. Това е период в който трябва да почиваме и да спим. През това време тялото се освобождава от токсините и се произвежда прясна кръв. Ако ядем (и особено ако пием алкохол) късно през нощта, затормозяваме черния си дроб, който е в най-активната си фаза, докато тънките черва са в най-ниското си енергийно ниво. На практика това означава, че черният дроб не може да се изчисти и натрупва още токсини, като в същото време храната не се усвоява добре в тънките черва, които са активни чак след 12 часа. Пациенти с проблеми в черния дроб или с мигрена (често причинена от слаб черен дроб) се събуждат по това време. Способностите на човек да действа на физическо и психическо ниво са най-ниски през тези часове на нощта.
 • 03:00 – 05:00 ч: Това е времето на белите дробове, когато отново тялото трябва да спи. Ако се будите по това време, се препоръчват леки дихателни чигун упражнения за облекчаване на нервите. В този период се отделя мелатонин, който е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. По това време са най-чести пристъпите на астма. Човек усеща леко мръзнене, което е проява на връзката между белите дробове и кожата.
 • 5:00 – 7:00 ч.: Това е времето на дебелото черво, което го прави идеално време за изхождане и премахване на токсините от предния ден. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин. Към 5 ч. сънят навлиза в активна фаза, появяват се кошмари или натрапчиви мисли, които могат да ни държат будни дълго време.
 • 7:00 – 9:00 ч.: Максимална активност на меридиана на стомаха. Появява се чувство на глад. Стомахът се активизира, за да поеме и преработи закуската. Топлите, калорични храни са най-полезни сутрин. Максимално съдържание на адреналина в кръвта. Сърцето работи с пълен капацитет.
 • 9:00 – 11:00 ч.: Времето на панкреаса и далака. Освобождават се ензими, които помагат за усвояване на храната и се освобождава енергия за предстоящия ден. Време за активност и работа. Съпротивителните сили на тялото достигат върховата си форма. Това време е най-подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани.
 • 11:00 – 13:00 ч.: Най-активен е меридианът на сърцето. Трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Чувство на глад. Препоръчва се лека, готвена храна. Към 13 ч. рязко се снижава работоспособността на органите на кръвообращението. Първият период на активност е преминал, чувство на слабост.
 • 13:00 – 15:00 ч.: Времето на тънките черва. В този период се извършва храносмилането и пълноценното усвояване на храната. Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично.
 • 15:00 – 17:00 ч.: Активизира се меридиана на пикочния мехур, който помага да отделянето на шлаките от бъбреците. Обедният енергиен спад е преодолян. Човек усеща прилив на енергия. Дългосрочната памет е в най-добра форма. Мозъкът е активен също което прави този период подходящ за активна умствена дейност. Кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина.
 • 17:00 – 19:00 ч.: Времето на бъбреците. Кръвта бива филтрирана и бъбреците работят за поддържането но правилния химичен баланс в организма. Това е идеалното време за вечеря и активиране на кръвообращението чрез разходки масажи, разтягащи упражнения. Към 17 ч. има втори пик на повишена трудоспособност. Активират се алергиите. След 19 ч. кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати.
 • 19:00 – 21:00 ч.: Най-активен е меридиана на перикарда. Стимулираното от часа кръвообращение отнася хранителните вещества до всяка клетка на тялото. Да се избягват усилени умствени дейности. Кръвното налягане се повишава, започват болки в главата. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии.
 • 21:00 – 23:00 ч.: Периодът на тройния нагревател. Максимална активност на съдовите системи. Температурата на тялото се понижава. Най-доброто време за лягане и сън. Активира се имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Щитовидната жлеза активно регулира общите телесни функции. Моментът е особено подходящ за медитация, защото енергийните центрове и жлезите са особено активни.
 • 23:00 – 01:00 ч.: След полунощ се активира енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 ч. и 1 ч. клетките се делят най-усилено. Към 23:00 ч. нервите се отпускат, тялото изпитва крещяща нужда от сън. Някои от органите ни отморяват. Една късна вечеря остава необработена в стомаха. Между 24:00 и 01:00ч. се нблюдава пик на лъжлива продуктивност у хората нощен тип, за които е прието да се наричат „сови“ за техния нощен умствен труд. Появява се ненавременно чувство на глад.

Всеки човек трябва да знае за благоприятните и неблагоприятните за него периоди, за да може при случай да ги предотврати. Трябва да се вслушваме в своя организъм и да се стремим да бъдем в хармония с неговите потребности. Познаването на собственото тяло, както и на неговия естествен ритъм и потребности и привеждането ни в хармония с него е най-добрият начин да поддържаме здравето, младостта и живота си.

Източник:

http://myastroaid.blogspot.com

https://onlinelifeacademy.com